Achtergrond

Camjo met geluidsman
Camjo met geluidsman

De vraag naar ervaren camerajournalisten die snel en efficiënt een bedrijfsfilm of films voor presentaties en websites kunnen maken, groeit. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen hebben wij de Camjo Centrale opgericht - een uitzendbureau voor camerajournalisten.

 

De Camjo Centrale is onderdeel van het productiebedrijf Hollandse Helden.

Klik hier voor meer informatie.

PERSBERICHT
8 juni 2007

Nieuw in Nederland
Uitzendbureau voor camerajournalisten

Programmamaker Frans Bromet en producent Albert Klein Haneveld introduceren de Camjo Centrale, een uitzendbureau voor camerajournalisten.

Buren
Begin jaren '90 introduceerde Frans Bromet met het programma ‘Buren’ (VPRO) een nieuw genre op de Nederlandse televisie. In die tijd was het gebruikelijk dat een regisseur bij opnames werd bijgestaan door een cameraman, een geluidsman, een belichter, een producer en een grimeur. Frans Bromet nam voor zijn programma alleen een geluidsman mee. Zelf combineerde hij de functies van cameraman en interviewer. Bromet: “Mijn doel is dat mensen in mijn programma’s het achterste van hun tong laten zien. Dat is niet mogelijk als je met zes man komt aanzetten en de huiskamer ombouwt tot studio”. Bromet, die zijn carrière begon als cameraman van films als 'Ciske de Rat' en 'Op hoop van zegen', heeft zich na het succes van het programma 'Buren' gespecialiseerd als camerajournalist.

Nu, ruim 7 jaar na de laatste uitzending van het programma 'Buren', is de camerajournalist een bekend fenomeen. Ze worden niet alleen veelvuldig ingezet voor de productie van televisieprogramma's, ook het bedrijfsleven heeft de camerajournalist inmiddels ontdekt. “De vraag naar ervaren camerajournalisten die snel en efficiënt films kunnen draaien voor websites en presentaties groeit”, zegt producent Albert Klein Haneveld. “Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen hebben wij de Camjo Centrale opgericht."

Camjo Centrale
De Camjo Centrale is een uitzendbureau voor camerajournalisten. Het bureau vertegenwoordigt de beste en meest getalenteerde camerajournalisten van Nederland. Volgens Klein Haneveld gaat het om één van de moeilijkste vormen van journalistiek. “Als je een artikel schrijft dan maakt het niet uit in welke volgorde je de vragen stelt. Antwoorden hoeven ook niet altijd expliciet gegeven te worden. De suggestie volstaat. En als je iets bent vergeten te vragen, dan verzin je dat er gewoon bij. Als je een film maakt ligt dat heel anders. Dan schrijf je als het ware het artikel terwijl je het opneemt.” Talent en ervaring zijn daarom volgens Bromet en Klein Haneveld heel belangrijk. “Je kunt je als camerajournalist niet zomaar inschrijven bij de Camjo Centrale”, zegt Klein Haneveld. “Wij willen alleen met die mensen werken waarvan we zeker weten dat ze de verwachtingen van onze klanten zullen overtreffen. In deze markt lopen een hoop cowboys rond die een camera kopen en denken 'nu ga ik films maken'. Maar zo simpel ligt dat niet.” Volgens Bromet doet iedereen die een film wil laten maken er daarom goed aan dat via de Camjo Centrale te doen. “Dan weet je zeker dat je werkt met mensen die talent hebben en die een film kunnen maken die ook echt inspirerend en leuk is om naar te kijken.

Inmiddels hebben een aantal opdrachtgevers de Camjo Centrale al weten te vinden. De Camjo Centrale tekende onder andere voor de productie van films voor de VNG, de Bilderberg Hotelgroep en verzekeraar Unigarant.